Dvarai

Vilkėno dvaro sodyba ir parkas

Įspūdingą Vilkėno parką 1880 m. netoli Švėkšnos įkūrė Aleksandras Pliateris. Jis 1897 m. čia pastatė ir neorenesansinio stiliaus rūmus. Apie 1911 m. Švėkšnos dvaro savininkas Jurgis Pliateris vedė savo pusseserę Vilkėno dvaro grafaitę Janiną Pliaterytę. Tada Švėkšnos ir Vilkėno dvarai buvo sujungti.
Per Pirmąjį pasaulinį karą, Pliateriams pasitraukus į Rusiją, dvare buvo įsikūręs vokiečių baronas. Sovietmečiu rūmuose ilgą laiką veikė vaikų namai. Greta jų buvo pastatyta nemažai naujų ir buvusio dvaro kompleksui visiškai svetimų pastatų. Jie sudarkė parko visumą. Dvaro sodybą susigrąžino teisėta paveldėtoja – grafienė Pliaterienė. Centrinis rūmų pastatas jai atiteko labai apleistas. Gelbstint jį, pirmiausiai buvo uždėtas stogas. Tam, kad rūmai ir juos supantis parkas vėl teiktų džiaugsmą, reikia didelių investicijų, daug darbo.
1997 m. architektūrinę, istorinę, kraštovaizdinę vertę turinti XIX a. II p. Vilkėno dvaro sodyba įtraukta į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą (kodas G116K). Kompleksui priklauso: rūmai, parkas, arklidė, ūkinis pastatas (1884 m.), namas, vartai, vandens malūnas (1843 m.).

Apie autorių

dvarininkas

Teksto komentarai

Komentuoti